Składniki:

  • superfilet z miruny
  • marchew 100 g
  • cukinia 100 g
  • papryka czerwona 100 g
  • sos sojowy
  • przyprawy sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • folia aluminiowa

Podpłomyki:

  • Mąka 500 g
  • Sól szczypta
  • woda (można ją zastąpić sokiem z brzozy)

Przygotowanie

Rybę rozmrozić umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchew, cukinię i paprykę pokroić w podłużne cienkie słupki doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowane warzywa ułożyć na kawałku folii aluminiowej.  Dodać kawałek doprawionej solą i pieprzem miruny, zawinąć w folię luźno ale dosyć szczelnie.

Rybę w folii ułożyć w ognisku, na rozżarzonych kawałkach drewna, piec około 20 minut.Mąkę wodę i szczyptę soli ugnieść w misce aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Tak wyrobioną masę nałożyć na gruby patyk i piec nad ogniskiem do widocznego zarumienienia się ciasta.