Składniki:

  • superfilet z miruny
  • 2 łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ok. 250 g młodych (malutkich!) ziemniaków
  • 150 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • kapary
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (może być owocowy)
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Filety osusz ręcznikiem papierowym. Miękkie masło połącz ze skórką cytrynową i rozmarynem. Opcjonalnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na minimum kwadrans do lodówki/zamrażalnika. Rybę przypraw, ułóż na patelni lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu połóż porcje masła, piecz ok. 10 minut w temp. 180 o C.

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, przepołów. Fasolkę oczyść, pokrój, ugotuj ‘al dente’. Dodaj kapary ze słoika. Jeszcze ciepłe ziemniaki połącz z pozostałymi warzywami i koperkiem. Przygotuj dressing - wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą, miodem i musztardą. Przypraw do smaku. Podawaj zaraz po przygotowaniu.