Miruna Patagońska w sosie ze świeżymi pomidorami

Miruna patagońska poławiana jest z najczystszych wód Atlantyku. Jej niezwykle delikatne mięso świetnie komponuje się z różnymi aromatycznymi sosami. Proponowana przez nas miruna smażona w śródziemnomorskim stylu z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości! Idealnie wpasuje się zarówno w menu zarówno codzienne, jak i to okolicznościowe. Miruna smażona to również lżejsza alternatywa dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Ryba ta jest bowiem znacznie chudsza, a co za tym idzie – nie obciąża ona żołądka. Nasza miruna smażona w gęstym, pomidorowym sosie jest wyjątkowo orzeźwiająca – a to wszystko dzięki dodatkowi kolendry i jej cytrusowemu aromatowi. Wszystkie smaki niczym klamra spina białe, wytrawne wino. Miruna smażona w sosie pomidorowym świetnie smakuje solo, jak i z dodatkiem ziemniaczków, ryżu lub ulubionej kaszy. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, w tym głęboko mrożonych filetów z oferty firmy Abramczyk. A więc zaczynajmy!

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • Miruna patagońska 300 g
  • Pomidory
  • Oliwa 30g
  • Masło 30 g
  • Białe wino
  • Śmietana słodka
  • Koncentrat pomidorowy
  • Listek laurowy
  • Kolendra
  • Rozmaryn
  • Tymianek cytrynowy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewamy troszeczkę oliwy, cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy
  2. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki
  3. Dodajemy do cebuli trochę pieprzu gruboziarnistego, listek laurowy i odrobinę przyprawy do ryb, troszeczkę tymianku cytrynowego i łyżeczkę masła. Całość mieszamy.
  4. Dodajemy odrobinę białego wina oraz koncentrat pomidorowy
  5. Dodajemy świeże, pokrojone pomidory i czosnek i gotujemy parę minut, dodając odrobine soli.
  6. Pora kroimy w krążki, kolendrę siekamy (możemy ją zastąpić natka pietruszki lub świeżej bazylii
  7. Podlewamy całość odrobiną wody, dodajemy pora i trochę słodkiej śmietany
  8. Dodajemy kolendrę i chwilę gotujemy, aby uzyskać sos o kremowej konsystencji
  9. Mirunę solimy i obtaczamy w mące, smażymy na oleju, do którego dodajemy kawałek cebulki, rozmaryn i tymianek dla aromatu
  10. Smażymy rybę najpierw skórą do dołu.
  11. Podajemy rybę na sosie z warzyw, dekorujemy listkami kolendry, starta skórka cytryny oraz odrobina startego parmezanu. Miruna smażona w sosie pomidorowym jest już gotowa!

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This