Składniki

  • SUPERFILET z miruny - 1 szt
  • szlotka - 1 szt
  • ocet winny biały - 2 łyżki
  • żółtko - 2 szt
  • masło - 70 g + 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka
  • szczypior - 2 łyżki, posiekany
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

W rondelku bardzo drobno posiekaną szalotkę zalej octem, gotuj, aż połowa płynu odparuje. Ostudź.

Szalotkę połącz z żółtkami, ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz puszystą masę (możesz użyć miksera). Rozpuść masło. wolnym strumieniem wlewaj do masy jajecznej ciepłe, rozpuszczone masło. Sos dopraw do smaku.

Rybę przypraw solą i pieprzem, usmaż na lekko złoty kolor na mieszance łyżki masła i oleju. Ciepłą rybę polej wcześniej przygotowanym sosem, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.