Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych krążków z kalmarów marki Abramczyk
  • Mix ulubionych sałat
  • ¼ posiekanego pora
  • 3 łyżki kukurydzy
  • Zielony ogórek pokrojony w słupki

Pikantny sos

  • 2-3 ostre papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Papryczki drobno posiekać (jeśli zostawimy pestki sos będzie znacznie pikantniejszy)i wrzucić do słoiczka, dodać oliwę i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i intensywnie nim potrząsać, tak by wszystkie składniki się wymieszały.

Kalmary umyć w gorącej wodzie i dobrze odcedzić. Wsypać do wrzątku, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 2-4 minuty, a następnie odsączyć.
W salaterkach ułożyć sałatę, wymieszać z kukurydzą, porem i ogórkiem, na górę wyłożyć kalmary i polać przygotowanym sosem. Smacznego!