Składniki: 600 g filetów z sandacza „Abramczyk”, 3 cebule, 2 łyżki masła, 2 szklanki, śmietany, 1 cytryna, 3 łyżki kaparów, 2 łyżki zielonych oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Filety umyć i natrzeć solą, odstawić do lodówki. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok. Podłużną brytfankę wysmarować masłem, ułożyć rybę, zalać sokiem z cebuli i dusić na małym ogniu ok. 15 min., po czym wlać śmietanę i dusić razem ok. 5-8 min. Obraną cytrynę pokroić w cienkie plastry, oliwki pokroić w paseczki. Oliwki, kapary i cytrynę dodać do ryby, dusić chwilę razem. Miękką rybę ułożyć na ogrzanym półmisku, sos mocno podgrzać, polać sandacza.

TPL_AMMON_TOTOP