Składniki (2 porcje): 400 g filetów z limandy ABRAMCZYK, 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki mąki, 2 x 35 g masła, sok z 0,5 cytryny, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz

Przyrządzenie: wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na talerz. Filety oprószyć solą i pieprzem . Zanurzyć kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące. Na średnim ogniu na patelni rozpuścić jedną część masła, gdy zacznie się pienić – sklarować, czyli usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez ok. 1-2 min. z każdej strony, aż się zarumieni. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach. Ręcznikiem papierowym wytrzeć patelnię z pozostałego tłuszczu. Zmniejszyć ogień, roztopić drugą połowę masła i sklarować. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Sosem polać filety, posypać natka pietruszki. Limandę podawać z ćwiartkami cytryny oraz ugotowanymi ziemniakami.

TPL_AMMON_TOTOP