Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza Abramczyk Sp. z o.o., 0,8 szk. mąki, 1 jajko, 1 szk. wody, 2 łyżki ketchupu, 1/5 szk. octu, 0,5 puszki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, Vegeta, 2 duże cebule, słoiczek papryki konserwowej, słoiczek ogórków kiszonych.

Przygotowanie:  Rybę podzielić na kawałki, posypać Vegetą, odstawić na kilka minut. Z mąki, wody, jajka przygotować ciasto naleśnikowe, maczać w nim rybę, następnie usmażyć.
Z wody, octu, koncentratu, ketchupu, soli, pieprzu i cukru przygotować zalewę, zagotować ją. Cebulę, paprykę, ogórki pokroić w paski. Do naczynia układać warstwami: ryba – warzywa – ryba – warzywa…
Całość zalać gorącą zalewą.