Składniki: filety z dorsza „Abramczyk”, 15 pomidorków koktajlowych (lub kilka "zwykłych"), 1 żółta papryka, 1 średnia cukinia, 2 cebule dymki, 4 łyżki oliwy z oliwek. Sos (opcjonalnie - zależy jak kto lubi) 4 łyżki białego wina 1 cytryna sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń pestki i białe błony. Pokrój miąższ w kostkę. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki i pokrój w ćwierć - talarki. Cebulę pokrój w kostkę. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż na szklistą cebulę. Umyj pomidorki i każdy przekrój na pół (duże pomidorki trzeba na mniejsze części). Do cebuli dodaj paprykę i smaż na średnim ogniu.
Filety z obu stron posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i każdy przekrój wszerz na pół. Wrzuć cukinię do warzyw na patelni i całość posól (dzięki temu cukinia szybciej puści sok). Przygotuj sos: wymieszaj wino z sokiem z ½ cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj sól, pieprz. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć do niej pomidorki i wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw,
na to rybę i znów warzywa. Polać wcześniej przygotowanym sosem. Włożyć do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 min.