Składniki: 1/2 kg filetów z miętusa, 250 ml łagodnego bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 ml koniaku,1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili, 2 łyżki mąki, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie: Rybę umyć, pokroić na kawałki, delikatnie posolić oraz oprószyć pieprzem. Po kilku minutach miętusa posypać mąką. Cebulę i czosnek obrać z łupinek, posiekać, podobnie papryczkę chili. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przesmażyć rybę po obu stronach i wrzucić cebulę, czosnek oraz papryczkę. Wszystko  lekko podsmażyć, wlać bulion, koniak oraz koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem do czasu aż miętus będzie miękki. Pozostały olej wymieszać ze szczyptą mąki i wlać do sosu. Podawać z surówkami.