Składniki:

  • superfilet z miruny
  • ½ szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
  • olej do smażenia
  • 4 duże ziemniaki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmaryn
  • ½ łyżeczki suszonej słodkiej papryka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 szalotka
  • ½ żółtej papryki
  • 2 gałązki świeża kolendra
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Z mąki, mleka, jajka i proszku do pieczenia przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany, Dopraw szczyptą soli  i pieprzu. Rybę przypraw, obtocz w mące, a następnie pokryj ciastem. Smaż na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron.

Ziemniaki pokrój wzdłuż w ósemki, przypraw papryką, rozmarynem, solą i pieprzem. skrop oliwą, zapiekaj ok. 20 minut w temp. 200 o C.

Wszystkie warzywa na salsę drobno posiekaj lub zmiksuj, dopraw do smaku.