Składniki

  • 2 filety miruny nowozelandzkiej
  • 2 duże buraki
  • 12 marchewek
  • ok.4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Buraki owiń szczelnie folią aluminiowa, piecz do miękkości, ok. 1 godziny, w temp. 200oC.

Gotowe obierz, pokrój na cienkie plastry (najlepiej przy użyciu tarki-mandoliny). Skrop łyżką oliwy o octu i przypraw solą. 

Następnie obierz marchewki i każdą przekrój wzdłuż na pół. Skrop je oliwą i octem, przypraw solą oraz pieprzem i tymiankiem. Tak przygotowane piecz w temp. 200 oC, aż lekko się zarumienią.

Rybę przypraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na złoto na maśle i łyżce oliwy.

Na talerzu ułóż buraczki, na nich marchewki, na wierzchu zaś porcje ryby. Całość skrop oliwą, ozdób świeżym tymiankiem.