Składniki

  • superfilet z miruny
  • 1 burak
  • 50 ml soku z buraków
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 cytryna
  • świeży tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • mięta
  • koperek
  • cebula szalotka
  • pestki dyni
  • olej dyniowy
  • kompozycja sałat
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • limonka
  • musztarda
  • sos słodko kwaśny
  • sos sojowy
  • ocet balsamiczny
  • olej
  • pieprz, sól
  • cukier
  • mąka
  • masło

Przygotowanie

Mirunę podziel na porcję. Dopraw pieprzem ziołowym, solą ziołową, sokiem z cytryny i oliwą. Zostaw w lodówce na około godzinę.

Na patelni lub szerokim rondlu podsmaż pokrojoną na dwie części żółtą paprykę, małą cebulę pokrojoną na pół oraz obrany wcześniej czosnek. Dodaj masło, ocet balsamiczny, tymianek. Całość zalej sokiem z buraków, zagotuj, a na koniec dodaj czerwone wino. Dopraw do smaku - cukrem, solą i pieprzem. Warto dodać także świeży koperek i odrobinę mięty.

Przyprawioną rybę włóż do lekko gotującego się wywaru, gotuj powoli kilka minut tak aby ryba zachowała swój kształt. Wywar możesz zagęścić masłem wymieszanym z mąką.

Dobrym dodatkiem do dania będą pomidor, sałaty z sosem słodko kwaśnym lub pestkami dyni z olejem z dyni.