Składniki:

  • superfilet z miruny
  • 1g Szafranu
  • 200ml białego wina
  • laska wanilii
  • koperek
  • pietruszka
  • przyprawa do ryby
  • 3 szalotki
  • sól morska
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały
  • limonka
  • 1 por
  • brokuły
  • kalafior
  • 20g miodu
  • 250g serka mascarpone
  • 50g ryżu basmatti
  • ziarenka słonecznika
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Filet z miruny podziel na porcję. Dopraw przyprawą do ryb, solą, oliwą oraz startą skórką z limonki. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Na rozgrzanej oliwie z łyżką masła podsmaż pokrojoną w grube krążki por, młodą małą cebulę (wszystko na jasny, złoty kolor). Dodaj nasiona wanilii, wino, pozostałe masło oraz szafran. Dopraw.

Na gotujący się wywar nałóż rybę i bardzo powoli gotuj. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i pokrojony koperek.