Składniki

  • SUPERFILET z miruny - 1 szt
  • por - 1 szt, duży
  • koperek - 2 łyżki, posiekany
  • śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklij pokrojony w półtalarki por (możesz podlać go odrobiną wody). Dodaj kolendrę i gałkę, zalej śmietanką i gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłącz gaz, dodaj koperek, przypraw do smaku.

Rybę podziel na porcję, przypraw solą i pieprzem, usmaż na klarowanym maśle.

Rybę z sosem podawaj w towarzystwie puree ziemniaczanego.