Składniki:
1 opakowanie flądry bałtyckiej marki Abramczyk
1 czerwona papryka
1/2 brokułu
1/4 pora
1 mała cebula
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie
Flądry płuczemy i papierowym ręcznikiem dokładnie osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę.
W tym czasie paprykę kroimy w wąskie paski, brokuł rozdrabniamy na małe różyczki, pora i cebule kroimy w plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa z oliwek, do naczynia wkładamy filety z flądry układamy na niej tymianek i obsypujemy dookoła pokrojonymi warzywami.
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy ok. 15 - 20 min w 200°C.