Składniki:

  • 3-4 filety łososia marki Abraline
  • 1 opakowanie truskawek marki Zielone wzgórza
  • 350 gram rukoli
  • Pieprz cytrynowy, sól

Dressing:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Do małego słoiczka wkładamy musztardę, miód, ocet i oliwę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Słoiczek zakręcamy i bardzo intensywnie potrząsamy by wymieszać wszystkie składniki.

Łososia rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dość szerokie paski, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy w parowarze.

Truskawki rozmrażamy i kroimy na ćwiartki, mieszamy z rukolą dodajemy łososia i polewamy przygotowanym dressingiem.