Składniki:

  • 1 opakowanie dzikiego łososia pacyficznego Abramczyk
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • natka do przybrania

Przygotowanie

Filety z łososia odmrażamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki. Makaron przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i cebulkę – smażymy aby się zeszkliły, a następnie dodajemy kawałki łososia. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i podlewamy winem, podsmażamy aż łosoś będzie gotowy, a wino troszkę się zredukuje. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ciepłym makaronem udekorowane odrobiną natki!