Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza marki Abramczyk
  • 4 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 6 szt. ziemniaków
  • 1 por
  • 1 litr bulionu rybnego
  • 200 ml tłustej śmietany

Przygotowanie:

Rozgrzejcie piekarnik do 100°C. następnie ułóżcie dorsza w naczyniu żaroodpornym, posypcie solą i pieprzem. Drobno posiekany czosnek wymieszajcie z oliwą i polejcie nią filety.. Ryby pieczemy w piekarniku około 15 minut następnie kroimy je na dosyć duże kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pory kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa rozdrabniamy w blenderze z 200 ml śmietany, aż do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z ryba. Zupę podajemy ze świeżym szczypiorkiem.