Składniki

  • 1 opakowanie filetów z łososia marki Abramczyk
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • świeży tymianek
  • cytryna
  • patyczki do szaszłyków (moczymy godzinę w zimnej wodzie przed użyciem)

Marynata

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Filety z łososia rozmrażamy i kroimy w szeroką kostkę. Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kwadraty ok. 3x3 cm, cebule kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy na warstwy.

Łączymy składniki marynaty, mieszamy ją z warzywami i rybą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Po godzinie rybę i warzywa wyjmujemy i na przemian nadziewamy poszczególne składniki.
Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach, przekładając gałązkami świeżego tymianku. Grillujemy szaszłyki po 7-9 minut z każdej strony. Podajemy lekko skropione sokiem z cytryny!

PS.: Jeśli pogoda nie dopisze szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° przez ok. 20 – 25 minut.