Skład:

  • Krewetki mrożone Black Tiger 31-40”Abramczyk” 250g
  • Mięso z małż „Abramczyk” 250g
  • 1/6 litra oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 woreczki ryżu
  • Mielony szafran
  • Jedna papryka czerwona i zielona
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • Wino białe wytrawne

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy wszystkie morskie składniki i gotuje oddzielnie w dużej ilości wody z dodatkiem „Vegety” ok. 2-3 minut. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy , wciskamy do niej czosnek, następnie dodajemy uprzednio ugotowany ryż. Dodajemy szafran, paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko smażymy ok. 5 minut , ciągle mieszając. Dodajemy mięso z małż i krewetki wraz z małą ilością wywaru i dosalamy do smaku. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmujemy potrawę , posypujemy natką pietruszki i podajemy gorące koniecznie z kieliszkiem wina.