Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych owoców morza marki Abramczyk
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • posiekana papryczka chilli
  • sól i świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie

Owoce morza rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Do głębokiej patelni wlewamy sporo oliwy z oliwek i podsmażamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Kiedy czosnek się zarumieni, dolewamy wino i lekko odparowujemy.

Następnie dodajemy pomidory doprawiamy solą i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok. 10-15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące z grzankami lub bagietką.