Gotowanie i związane z tym odkrywanie nowych, często egzotycznych smaków zyskuje w ostatnim czasie coraz szersze grono wielbicieli w naszym kraju. Dużą rolę w promowaniu tego trendu odgrywają rozmaite programy telewizyjne.

Jeśli jednak ktoś raz spróbuje podróży przez smaki zakocha się w tym na dobre. Od czego warto zacząć taką przygodę? Najlepiej od czegoś, co pozwoli oderwać się od codzienności naszej kuchni, zasmakować nieco egzotyki, może nawet luksusu, a jednocześnie nie będzie trudne w przyrządzeniu. Wymagania te spełnią np. krewetki. Jeśli zdecydujemy się na te mrożone z logo ABRAMCZYK to dodatkowo będziemy mieli gwarancję jakości produktu.

Samo zdrowie

Krewetki to skorupiaki występujące zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. W Polsce ciągle krewetki są traktowane jako produkt luksusowy. Niesłusznie. Jeśli wybierzemy się do sklepu łatwo przekonamy się, że każdy z nas może pozwolić sobie od czasu do czasu na porcję tego przysmaku. Krewetki, jak większość owoców morza są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Ich mięso jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, miedzi, potasu, magnezu, fosforu oraz selenu. Dostarczają do naszego organizmu także cenne kwasy tłuszczowe omega 3 wpływające pozytywnie - między innymi - na budowę naszej tkanki mózgowej.

Smakowity kąsek

Mięso krewetek jest niezwykle delikatne, przez co ma opinię rarytasu. Świeże krewetki powinny być zjedzone w ciągu 24 godzin od złowienia, dlatego w ich przypadku coraz większą popularność zdobywają krewetki mrożone. Poddanie ich temu zabiegowi pozwala zachować trwałość mięsa z wszelkimi jego zaletami i wartościami odżywczymi na dużo dłużej niż w przypadku krewetek świeżych.

Na początek kulinarnej przygody z krewetkami warto wybrać te obrane już ze skorupek i blanszowane, jak np. Black Tiger (Tygrysie) 31-40. Ich przyrządzenie będzie łatwe, a efekt kulinarny gwarantowany. "Wiadomości Handlowe"  przyznały temu produktowi tytuł "Perła Rynku FMCG 2012".

Jeśli zamierzamy krewetki gotować zaleca się dodanie do wody odrobiny octu winnego, soku z cytryny i przypraw. Unikniemy wówczas ryzyka, że mięso stanie się suche i twarde. Pamiętajmy – krewetki zawsze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2-5 minut. Mięso z tych skorupiaków możemy równie dobrze grillować, opiekać czy obsmażać. Mniejsze gatunki idealnie nadają się do przystawek czy koktajli. Do najczęściej wykorzystywanych wraz krewetkami produktów należą: ryż, cebula, papryka, makaron, jabłko, owoce cytrusowe. Z ziół natomiast najczęściej stosuje się: bazylię, oregano, estragon, tymianek czy kolendrę. Krewetki są wykwintnym daniem, które możemy przygotować bardzo szybko i wygodnie - wystarczy sięgnąć po opakowanie zmrożonych skorupiaków. Nasze krewetki to idealne rozwiązanie dla poszukujących ciekawych smaków – mówi Prezes firmy Ryszard Abramczyk.

Dla tych, którzy nie mają czasu lub nie czują w sobie kulinarnej żyłki, a chcą np. zaskoczyć rodzinę lub znajomych, podając krewetki – firma ABRAMCZYK oferuje krewetki w cieście. Po kilku minutach od wyjęcia z opakowania otrzymujemy pyszne danie główne lub świetną przekąskę. Ten produkt jest również dla tych, których nie zachwyca wygląd krewetek. Tutaj ich delikatne mięso jest ukryte w złocistym, azjatyckim cieście.

Oto co napisał o tych krewetkach Magazyn Przemysłu Rybnego – jedno z najważniejszych czasopism branżowych, dokonując przeglądu i oceny redakcyjnej krewetek dostępnych na polskim rynku, oferowanych w różnej postaci:

"…opakowanie kryje jedne z najsmaczniejszych spośród ocenianych krewetek. Ocena: krewetki bardzo smaczne, soczyste, ciasto typowo azjatyckie, smaczne. Sos chilli smaczny."

 

                                                                                                                              

Krewetki Black Tiger
– szybko i wykwintnie

Składniki: Krewetki Black Tiger (Tygrysie) 31-40 ABRAMCZYK, Vegeta
Przygotowanie: Zamrożone krewetki wsypać do wrzątku, doprawić Vegetą, gotować 2-3 min., odcedzić. Podawać z sosem czosnkowym lub z sosem brandy.

SOS CZOSNKOWY

Składniki: 40 g majonezu, 40 g jogurtu, 2-4 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Wymieszać podane składniki.

SOS BRANDY

Składniki: 40 g majonezu, 40 g jogurtu, do 15 g brandy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Wymieszać podane składniki

 

 

 
 
odwiedź nas
na Facebooku