Żabie udka to danie, które szczególną popularnością cieszy się we Francji. Ich historia na tamtejszym stole rozpoczęła się od tzw. “ustawy odchudzającej”, która w XII wieku miała zapobiec dalszemu szerzeniu się otyłości. Znalazł się w niej zakaz jedzenia mięsa, toteż francuscy mnisi zaczęli żabie udka, które zaliczali do dozwolonych przez prawo ryb. Dzisiaj jest to popularny smakołyk, często porównywany w smaku do kurczaka.
Żabie udka – czyli pomysł na egzotyczny, smaczny obiad
Firma Abramczyk prezentuje żabie udka, które zostały pozyskane z odmiany Hoplobatrachus rugulosus. Chińczycy często nazywają ją “polnym kurczakiem”. Dlaczego? Żabie udka pochodzące właśnie z tego gatunku charakteryzują się bowiem delikatnym, kruchym mięsem, do złudzenia przypominającym drób. Istnieje wiele sposobów na ich serwowanie. Co powiesz na żabie udka w aromatycznej panierce panko, podane z pysznym dipem warzywnym? A może przysmażone na niewielkiej ilości oleju, w towarzystwie wiosennej sałatki i puszystego ryżu? Żabie udka z pewnością zasmakują każdemu domownikowi! Wystarczy sięgnąć po zaufany produkt firmy Abramczyk, poddany procesowi głębokiego mrożenia.