Kremowy łosoś ze szparagami

Składniki

  • 0,6 kg dzikiego łososia marki ABRAMCZYK
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 drobno posiekana cebula
  • Pęczek świeżych szparagów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Klarowane masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Filety z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Porcjujemy na mniejsze kawałki.
  3. Oprószamy solą i pieprzem.
  4. Smażymy z obu stron na patelni.
  5. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek .
  6. Dodajemy mąkę i zasmażamy mieszając.
  7. Następnie powoli zaczynamy dolewać mleko – cały czas intensywnie mieszając by sos był gładki.
  8. Gdy się zagotuje i zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na patelnię dorzucamy oczyszczone szparagi.
  10. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 4 minut.
  11. Następnie dorzucamy koperek i wkładamy kawałki ryby.
  12. Gotujemy pod przykryciem 5 minut.
  13. Po 5 minutach odstawiamy na ok 10 minut.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This