limonkowa zapiekanka z sandaczem i warzywami

  • Start
  • /
  • „”

  • /
  • limonkowa zapiekanka z...
Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 2 opakowania filetów z sandacza marki Abramczyk
  • 300 ml śmietanki (30%)
  • 1 pokrojony w plasterki por
  • 50 g masła
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 5 posiekanych łyżek natki pietruszki
  • otarta skórka z limonki
  • 100 g sera Grana Padano startego na tarce
  • 0,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Sandacza rozmrażamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem.
  3. Podgrzewamy 100 ml śmietanki i wraz z jajkiem i 30g masła dodajemy do ziemniaków.
  4. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Na sporej patelni podgrzewamy pozostałe masło, podsmażamy cebulkę, czosnek i otartą skórkę z limonki.
  7. Następnie dodajemy pokrojonego sandacza, pora i zalewamy śmietanką – chwilkę podgrzewamy.
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę.
  9. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  10. Na dnie układamy masę z rybą.
  11. Następnie na rybie puree ziemniaczane.
  12. Całość przysypujemy startym serem.
  13. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  14. Pieczemy ok. 30-40 minut.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This