Polędwiczki z mintaja w sosie rabarbarowym

SKŁADNIKI

  • 3 opakowania polędwiczek mintaja marki Abramczyk
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • folia aluminiowa
  • 1-2 limonki pokrojone w plasterki
  • masło

SOS

  • 450 g rabarbaru
  • 5 łyżek jagód
  • 400 ml białego wina
  • Cukier brązowy
  • Sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Polędwicę rozmrażamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Polędwiczki układamy na podwójnie złożonej folii aluminiowej i skrapiamy oliwą z oliwek.
  3. Na każdej polędwicy kładziemy 2-3 plasterki czosnku, plaster masła i plasterek limonki.
  4. Zamykamy folię, aby powstały kieszonki.
  5. Grillujemy na rozgrzanym grillu ok. 20 minut.
  6. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
  7. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garneczka i zalewamy winem.
  8. Dodajemy jagody.
  9. Gotujemy przez 10 minut i odstawiamy na chwilę.
  10. Lekko przestudzony wywar miksujem na gładki sos.
  11. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
  12. Podgrzewamy cały czas mieszając.
  13. Polędwiczki serwujemy z sosem i ulubionymi dodatkami: kiełkami, szczypiorkiem i warzywami.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This