Włoska zupa z owocami morza

Zupy – czy to na gorąco, czy na zimno – są niezawodne latem. Gdy za oknem świeci słońce, a termometry wskazują wysokie temperatury, niekoniecznie mamy ochotę na jedzenie ciężkich potraw. W takie dni świetnie sprawdzi się zupa rybna według przepisu od Abramczyk. Jest bardzo lekka, a przy tym niezwykle pożywna – znajdują się w niej duże kawałki morskich skorupiaków i mięczaków. Do jej wykonania potrzebujesz opakowania naszej mieszanki owoców morza, oczywiście już obrobionych i zblanszowanych przed głębokim mrożeniem. Płynną bazą zupy są natomiast aromatyczne pomidory z puszki. Ich delikatną słodycz przełamuje ostrość czosnku, podsmażonego na oliwie z oliwek. W naszej zupie z owocami morza znalazło się również białe, wytrawne, dobrej jakości wino. Doda ono nuty owocowej kwasowości do całej potrawy. Zupę rybną według przepisu od Abramczyk możesz zaserwować z chrupiącą bagietką lub grzankami z czerstwego chleba. Posyp każdą porcję posiekaną natką pietruszki i pyszny, lekki obiad gotowy!

4.1/5 - (ilość głosów: 11)

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza marki ABRAMCZYK
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • posiekana papryczka chilli
  • sól i świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Owoce morza rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
  2. Do głębokiej patelni wlewamy sporo oliwy z oliwek.
  3. Podsmażamy natkę pietruszki, czosnek i chilli.
  4. Kiedy czosnek się zarumieni, dolewamy wino i lekko odparowujemy.
  5. Następnie dodajemy pomidory doprawiamy solą.
  6. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy owoce morza.
  7. Gotujemy całość jeszcze ok. 10-15 minut.
  8. Na koniec doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  9. Podajemy gorące z grzankami lub bagietką.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This