AUSTRALIS NA PARZE W BIAŁYM SOSIE Z SZALOTEK NA BIAŁYM WINIE
Start / Nasze przepisy/ Miruna w sosie…
SKŁADNIKI GŁÓWNE:
- 800g filetów z Australisa
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- 60 ml oleju
- 50 g masła
- 1 cytryna
- 4 gałazki koperku
- 2 gałązki tymianku
SKŁADNIKI NA SOS Z SZALOTEK
- 240 g cebuli szalotki
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 400 ml mleka
- 40 ml oliwy z oliwek
- 150 ml białego wina
- 1 cytryna
- 120 g wywaru z kurczaka
- 50 g kopru włoskiego
- 10 g miodu
- Sól i pieprz
SKŁADNIKI NA SOS Z SZALOTEK
- 12 pomidorków koktajlowych
- 6 gałązek bazylii
- 6 pieczarek
- 20 ml oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Z Australisa zdejmij skórę i podziel na kawałki. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
2. Rybę wraz z gałązkami koperku i tymianku rozłóż na pergaminie. Delikatnie zawiń.
3. Zawiniętego w pergamin Australisa gotuj na parze pod przykryciem przez około 6 minut.
4. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę. Powoli dodawaj mleko stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
5. Pokrojoną w krążki szalotkę smaż kilka minut. Następnie dodaj cienko pokrojony koper włoski oraz miód.
6. Smaż całość kilka minut, a następnie dolej wino i 5 minut potem wywar z kurczaka. Gotuj aż zmiękną warzywa. Całość dodaj do białego sosu i dopraw.
7. Pieczarki i pomidory przekrój na pół i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Bazylię drobno posiekaj.
8. Smażące się pomidory i pieczarki dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na talerzu rozłóż rybę, nałóż sos i danie udekoruj warzywami z bazylią.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW,
ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)