DORSZ POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ

Dorsz to jedna z najchętniej kupowanych ryb. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu mięsu, dużej dostępności i imponującym wartościom odżywczym. Sposobów na przyrządzenie dorsza atlantyckiego jest wiele, a przepisy często czerpią inspirację z kuchni z całego świata. Często jednak brakuje czasu na szukanie egzotycznych składników i skomplikowane metody obróbki termicznej. Czy to oznacza, że szybko przyrządzony pieczony dorsz z piekarnika musi być nudny? Oczywiście, że nie! Prezentujemy nasz przepis na filet z dorsza w chrupiącej panierce, dzięki któremu stworzysz pyszny obiad w niecałą godzinę.

DORSZ Z PIEKARNIKA? PRZEPIS OD ABRAMCZYK TO DOBRY WYBÓR!

Nasz dorsz w panierce zawdzięcza swoją chrupkość ziarnom amarantusa. Jest to świetny zamiennik dla wysokokalorycznej bułki tartej. Dorsz atlantycki z piekarnika według naszego przepisu jest subtelnie pikantny dzięki dodatkowi gruboziarnistej musztardy, świetnie komponującej się z delikatnym mięsem ryby. Z kolei listek bazylii położony na każdym z filetów doda im wyjątkowej świeżości, charakterystycznej dla kuchni śródziemnomorskiej. Filet z dorsza ze skórą według przepisu od Abramczyk może być serwowany solo lub z dodatkami, np. kaszą, ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Szukasz więcej pomysłów na mrożoną rybę z piekarnika? Znajdziesz je na naszej stronie internetowej!

5/5

SKŁADNIKI

  • ryż paraboliczny 0,3 kg
  • krewetki obrane bez ogonków
  • marchew z groszkiem 0,3 kg
  • wino białe 200 g
  • masło
  • kolendra
  • bazylia
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Rybę ułożyć na wysmarowanym oliwą pergaminie.
  2. Musztardę wymieszać z roztrzepanym białkiem z jaj i amarantusem.
  3. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować równo na kawałkach ryby.
  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni piecu przez około 8 min.
  5. Podawać udekorowane listkami bazylii

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)