DORSZ POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ
Dorsz to jedna z najchętniej kupowanych ryb. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu mięsu, dużej dostępności i imponującym wartościom odżywczym. Sposobów na przyrządzenie dorsza atlantyckiego jest wiele, a przepisy często czerpią inspirację z kuchni z całego świata. Często jednak brakuje czasu na szukanie egzotycznych składników i skomplikowane metody obróbki termicznej. Czy to oznacza, że szybko przyrządzony pieczony dorsz z piekarnika musi być nudny? Oczywiście, że nie! Prezentujemy nasz przepis na filet z dorsza w chrupiącej panierce, dzięki któremu stworzysz pyszny obiad w niecałą godzinę.
DORSZ Z PIEKARNIKA? PRZEPIS OD ABRAMCZYK TO DOBRY WYBÓR!
Nasz dorsz w panierce zawdzięcza swoją chrupkość ziarnom amarantusa. Jest to świetny zamiennik dla wysokokalorycznej bułki tartej. Dorsz atlantycki z piekarnika według naszego przepisu jest subtelnie pikantny dzięki dodatkowi gruboziarnistej musztardy, świetnie komponującej się z delikatnym mięsem ryby. Z kolei listek bazylii położony na każdym z filetów doda im wyjątkowej świeżości, charakterystycznej dla kuchni śródziemnomorskiej. Filet z dorsza ze skórą według przepisu od Abramczyk może być serwowany solo lub z dodatkami, np. kaszą, ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Szukasz więcej pomysłów na mrożoną rybę z piekarnika? Znajdziesz je na naszej stronie internetowej!
SKŁADNIKI
- ryż paraboliczny 0,3 kg
- krewetki obrane bez ogonków
- marchew z groszkiem 0,3 kg
- wino białe 200 g
- masło
- kolendra
- bazylia
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Rybę ułożyć na wysmarowanym oliwą pergaminie.
- Musztardę wymieszać z roztrzepanym białkiem z jaj i amarantusem.
- Powstałą w ten sposób masę rozsmarować równo na kawałkach ryby.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piecu przez około 8 min.
- Podawać udekorowane listkami bazylii
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)