GALARETA Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
SKŁADNIKI NA GALARETĘ:
- 225 g krewetek białych koktajlowych (1 opakowanie)
- ½ puszki zielonego groszku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kilka gałązek koperku i pietruszki
SKŁADNIKI NA WARZYWNY BULION:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 litra wody
- 4 ½ łyżki żelatyny
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wywar do miękkości warzyw ok. 30-40 minut. Odcedzamy (odkładamy ugotowaną marchewkę, dodamy ją do galarety).
2. Do wywaru dodajemy rozmrożone krewetki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut. Krewetki wyławiamy, a do bulionu dodajemy sok z cytryny i żelatynę w proszku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy żeby wywar ostygł.
3. Do małych miseczek lub filiżanek na dno układamy po plasterku/ćwiartce ugotowanego jajka, kilka plasterków ugotowanej marchewki, groszek konserwowy, gałązkę koperku i pietruszki oraz po kilka sztuk krewetek.
4. Całość zalewamy bulionem. Odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z naczyń. Podajemy z ćwiartkami cytryny.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)