RYBA Z DUSZONYMI WARZYWAMI A’LA RYBA PO GRECKU
SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE RYBY:
- 660 g (2 opakowania) Abramczyk dorsz atlantycki polędwica bez skóry
- mąka do obtoczenia
- sól
- pieprz
- olej
Składniki na warzywa
- 3-4 czerwone papryki
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 150 g pieczarek
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- cytryna
- 2-3 łyżki oleju
- 4 ogórki konserwowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości polędwicy. Jeśli zauważycie, że mięso ryby tak w połowie wysokości przestało być już szkliste, przekładamy polędwiczki na drugą stronę i dosmażamy przez ok. 1-2 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju przez ok. 4 minuty. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli. Smażymy na małym ogniu kolejne 4-5 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do warzyw razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem przez 7 minut. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki konserwowe i dusimy ok. 3 minut aż nadmiar wody odparuje.
4. Rybę układamy warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego nakładamy cienką warstwę warzyw, na to układamy usmażone polędwiczki i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa. Rybę warzywami można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)