SAŁATKA Z DUSZONYCH WARZYW Z POLĘDWICĄ Z DORSZA
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie 330 g Abramczyk dorsz atlantycki polędwica bez skóry
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- ½ cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- oliwa z oliwek
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 biała część pora
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- pieprz
- sól
DODATKOWO:
- 50 ml octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek, kroimy na pół, a z połówek bulwy usuwamy twardą środkową część. Resztę kroimy w cienkie paseczki. Kapustę pekińska szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut.

2. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy, musztardę francuską i dusimy do miękkości ok. 3-5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Polędwiczki z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Rybę odstawiamy na 15-20 minut.

4. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę ok. 3-5 minut. Warzywa przekładamy na półmisek na wierzch układamy kawałki ryby. Całość skrapiamy octem balsamicznym. Smacznego!

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)