Ryby na święta – jakie wybrać?


Jedną z rzeczy, za którą tak bardzo kochamy święta, są tradycyjne potrawy wigilijne. Trudno wyobrazić sobie świąteczną wieczerzę bez barszczu z uszkami, pierogów czy kapusty z grochem lub grzybami. Jednakże do królujących na polskich stołach dań należą przede wszystkim ryby na Wigilię w różnych wariantach. Choć wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego wieczoru bez karpia, to warto pochylić się także nad innymi propozycjami. Jakie ryby na święta warto więc wprowadzić do wigilijnego menu? W dzisiejszym wpisie przedstawimy nasze propozycje na ten wyjątkowy czas. Zapraszamy!

Kilka słów o tradycji

Spożywanie ryb podczas Wigilii można zaliczyć do najważniejszych i do dziś przestrzeganych zwyczajów świątecznych. Jakie jest źródło tej tradycji? Obyczaj przygotowywania ryb na Wigilię ma korzenie w kulturze chrześcijańskiej i wywodzi się od znaku “ichtys” – symbolu używanego przez pierwszych chrześcijan. Wbrew powszechnej opinii karp nie zawsze należał do najczęściej spotykanych potraw podczas wieczerzy wigilijnych w Polsce. W epoce przedwojennej sięgano głównie po dostępne lokalnie liny, sandacze, pstrągi i leszcze. Karp na stołach świątecznych pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku z inicjatywy ówczesnych władz. Ze względu na powojenne braki w zaopatrzeniu, postawiono na tanią i łatwą w utrzymaniu hodowlę ryb w stawach. Wybór padł na karpie, które od tamtej pory stały się jedynym, świeżym gatunkiem dostępnym w sklepach. Obecnie na rynku można odnaleźć znacznie więcej pysznych ryb idealnie nadających się do podania podczas świąt. Nie zmienia to jednak faktu, że karp cieszy się dużą popularnością na wigilijnych stołach.

Jakie ryby na Wigilię można kupić?

W dzisiejszych realiach możemy przebierać w bogatej ofercie ryb na Wigilię. Coraz więcej osób decyduje się na inne gatunki niż karp, które budzą zachwyt swoim aromatem i stanowią prawdziwą ucztą dla podniebienia. Na rynku dostępne są zarówno bardziej egzotyczne propozycje, jak i te dobrze nam znane z polskich wód.

Łosoś


Coraz większą popularnością w okresie świątecznym cieszy się łosoś – idealny na Wigilię i chętnie spożywany ze względu na zniewalający smak i liczne korzyści dla zdrowia. Tłuste, aromatyczne mięso wnosi odrobinę egzotyki do polskiego stołu. Trudno nie wspomnieć także o bogatej zawartości kwasów omega, witamin z grupy B, wapnia i fosforu, które są gwarancją zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Łosoś jest zazwyczaj przygotowywany w formie filetów smażonych na świeżym maśle. Dodatek białego pieprzu i soku z cytryny sprawia, że przyrządzone kawałki dosłownie rozpływają się w ustach. Rybę można także upiec z warzywami i wykorzystać w wielu innych przepisach świątecznych.

Dorsz


Wielu osobom do gustu przypadnie dorsz. Ryba ta jest chudsza od łososia, zawiera też mniej kalorii. Czyni to z niego doskonały wybór dla osób dbających o linię i odchudzających się. Dorsz jest także doskonałym źródłem białka, magnezu, selenu i jodu. Wyróżnia się białym, subtelnym w smaku mięsem z niewielką liczbą ości. Dzięki temu doskonale nadaje się do jedzenia przez osoby w każdym wieku. Dorsza zazwyczaj podaje się zapieczonego w cieście francuskim lub posypanego płatkami kukurydzianymi. Stanowi także nieodłączny element tradycyjnej ryby po grecku.

Sandacz


Ciekawą propozycją na wigilijną wieczerzę jest także sandacz. Jedną z licznych zalet tego gatunku jest to, że nie posiada żadnych ości, a jego mięso jest bardzo czyste. Sandacz unika zanieczyszczonych akwenów, po zabrudzeniu wody natychmiast ucieka do innego siedliska. Dzięki temu kaprysowi stanowi bardzo zdrowy wybór i jest idealny do podania jako główne danie na wigilijnym stole. Sandacz jest chudą i bardzo aromatyczną rybą, która doskonale sprawdzi się w wersji pieczonej, przygotowana w galarecie, z warzywami oraz w sosie śmietanowym.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ryby na święta?


Zanim wyruszymy na zakupy, warto zapoznać się z kilkoma kryteriami, które pomogą nam wybrać smaczną i zdrową rybę na święta. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wysoką jakość mięsa. Powinniśmy wybierać jedynie świeże okazy z gładką łuską, doskonale prezentujące się na stoisku. Warto przyjrzeć się także ilości wody w mięsie – jeśli filety są dość suche, to prawdopodobnie leżą w sklepie już od wielu dni. Najlepiej nabywać produkty w całości i wybierać przy tym osobniki średniej wielkości. Należy także upewnić się, że nasze ryby na Wigilię pochodzą z wiarygodnego źródła. Do najbardziej sprawdzonych miejsc na udane zakupy należą kutry, stawy hodowlane, sklepy rybne, a w ostateczności supermarkety.

Ciekawą alternatywę dla świeżych okazów stanowią mrożone ryby. Mięso zamrożone w odpowiedni sposób tuż po złowieniu nie tylko dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych, ale także zachowuje swoje cenne właściwości odżywcze. Wystarczy rozmrozić okaz w temperaturze pokojowej, przemyć pod bieżącą wodą w celu pozbycia się pozostałości lodu i glazury, a następnie osuszyć ręcznikiem, aby móc przystąpić do obróbki termicznej. Mrożone ryby na święta mają też pewną przewagę nad świeżymi alternatywami – nie podlegają procesom utleniania witamin i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nie tracą składników odżywczych. Odpowiednio przechowywane mrożonki smakują zatem wybornie i stanowią rozwiązanie, które warto wziąć pod uwagę podczas wyboru.

Ryby na święta – magia tradycji w nowej odsłonie

Bogata oferta ryb na święta na rynku sprawia, że obecnie nie musimy ograniczać się wyłącznie do karpia. Współcześnie można przebierać w wielu propozycjach, które budzą zachwyt doskonałym smakiem i cennymi właściwościami odżywczymi. Ogromna liczba ciekawych przepisów świątecznych pozwala natomiast przyrządzać wybrane ryby na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na dorsza, sandacza, pstrąga czy łososia na Wigilię, to podczas zakupu warto jednak kierować się pewnymi kryteriami. Należy wybierać okazy wysokiej jakości, ze sprawdzonych źródeł. Dobrym wyborem będą także mrożonki, które nie podlegają wpływowi czynników zewnętrznych, zachowują pełnię smaku.

Dzięki tym zasadom ryby na święta będą wybornie smakować na uroczystej wieczerzy i staną się wspaniałym uzupełnieniem ucztowania w gronie najbliższych.

Share This