NASZA HISTORIA
Ponad 30. lat naszej historii to zarówno wielka przygoda, jak i dowód na to, że pasja i rodzina mogą być źródłem sukcesu.
CHOĆ, JAKO ABRAMCZYK SP. Z O.O., FORMALNIE FUNKCJONUJEMY OD 1994 ROKU, TO NASZA PRZYGODA Z RYBAMI ZACZĘŁA SIĘ ZNACZNIE WCZEŚNIEJ
Pierwszym etapem były niewielkie podróże braci Abramczyk na wschód – po ryby, których smak pokochałyby ich rodziny i przyjaciele.
Jednak stale rosnące zaangażowanie i pasja czyniły kolejne wyprawy coraz większymi i już we wszystkie strony świata – po najwyższą jakość i najsmaczniejsze gatunki ryb, które zyskałyby uznanie w Polsce.
Początki naszej działalności przypadły na lata 90-te XX wieku, kiedy to wiele gałęzi rynku czekało na przedsiębiorczych odkrywców. Nasi rodacy kojarzyli wówczas rybę ze śledziem, dorszem bałtyckim, wędzonym szprotem czy makrelą. Dzięki naszej pionierskiej pracy udało się to zmienić i na polskich stołach zagościł mintaj, morszczuk, dziki łosoś, a także tuńczyk, miruna i liczne odmiany owoców morza.
Kalendarium najważniejszych wydarzeń w historii firmy Abramczyk 1989-2003
LATA 1989-2003
1989. Początki działalności
1989
Początki biznesu, ATO Express – import towarów spożywczych z zachodniej Europy.
1994. Powstanie firmy ABRAMCZYK
1994 powstanie ABRAMCZYK, import karpia z Litwy.
1995. Zakupy Mintaja z Rosji
1995 Władywostok – zakup tuszy mintaja – pierwsze zakupy pociągiem, kolejne statkami.
1996. Otwarcie pierwszego zakładu
1996 Otwarcie pierwszego zakładu filetowania tuszy z Mintaja.
1997. Pierwsza hala produkcyjna
1997 Hala produkcyjna; pierwszy zespół kadry zarządzającej (księgowość, sprzedaż, kadry, właściciele); pierwsza konfekcja ABRAMCZYK
1999. Udział w targach w Brukseli
1999 Pierwszy udział w targach SEAFOOD EXPO GLOBAL w Brukseli
2001. Import Sandacza z Kazachstanu
2001 Import Sandacza z Kazachstanu.
2003. Rozpoczęcie współpracy z partnerami z Chin
2003 Rozpoczęcie współpracy z partnerami z Kazachstanu.
LATA 2015-2021
2015. Uzyskanie certyfikatów MSC i ASC
2015. Dzięki tym certyfikatom wspieramy bardziej ekologiczną gospodarkę i dbamy o środowisko
2016. Otwarcie zakładu przetwórstwa ryby świeżej
2016. W zakładzie Południe powstają nasze produkty schłodzone
2017. Zmiana na stanowisku prezesa firmy
2017. Przejęcie steru przez Czesława Abramczyka
2018. Oddanie do użytku nowoczesnego biurowca
2018. W 100. rocznicę odzyskania niepodległości oddaliśmy do użytku nowoczesny biurowiec
2019. Wypuszczenie innowacyjnego produktu na polski rynek
2019. Tacki tekturowe zabezpieczone folią SKIN to absolutnie innowacyjna forma pakowania pozwalająca zmniejszyć użycie plastiku o 73%
2020. Otwarcie linii produktów panierowanych
2020. Tutaj produkujemy nasze znakomite paluszki rybne i owoce morza w chrupiącej panierce
2020. Zostaliśmy sponsorem tytularnym Polonii Bydgoszcz
2020. Od sezonu 2020 oficjalna nazwa klubu to ABRAMCZYK POLONIA BYDGOSZCZ.
2020. COVID-19. Przekazanie służbie zdrowia respiratorów
2020. W czasie trwania pandemii przekazaliśmy medykom respirator najnowszej generacji Bellavista
LATA 2022-dziś
2022.Podpisy prezesów w Bydgoskiej Alei Autografów
2022. Dnia 28 października br. bracia Roman, Czesław, Ryszard i Stanisław Abramczyk zostali uhonorowani zaproszeniem do bydgoskiej „Alei Autografów”.
2022. Otwarcie zakładu przetwórstwa ryby świeżej
2016. W zakładzie Południe powstają nasze produkty schłodzone
2023.Aleksandra Kowalska Wiceprezesem
2023. Stoiska targowe poza Europą. Boston i Singapur
2023. Regularnie bierzemy udział w najwiekszych imprezach targowtch branży rybnej