NASZA HISTORIA

Ponad 30. lat naszej historii to zarówno wielka przygoda, jak i dowód na to, że pasja i rodzina mogą być źródłem sukcesu.

CHOĆ, JAKO ABRAMCZYK SP. Z O.O., FORMALNIE FUNKCJONUJEMY OD 1994 ROKU, TO NASZA PRZYGODA Z RYBAMI ZACZĘŁA SIĘ ZNACZNIE WCZEŚNIEJ

Pierwszym etapem były niewielkie podróże braci Abramczyk na wschód – po ryby, których smak pokochałyby ich rodziny i przyjaciele.

Jednak stale rosnące zaangażowanie i pasja czyniły kolejne wyprawy coraz większymi i już we wszystkie strony świata – po najwyższą jakość i najsmaczniejsze gatunki ryb, które zyskałyby uznanie w Polsce.

Początki naszej działalności przypadły na lata 90-te XX wieku, kiedy to wiele gałęzi rynku czekało na przedsiębiorczych odkrywców. Nasi rodacy kojarzyli wówczas rybę ze śledziem, dorszem bałtyckim, wędzonym szprotem czy makrelą. Dzięki naszej pionierskiej pracy udało się to zmienić i na polskich stołach zagościł mintaj, morszczuk, dziki łosoś, a także tuńczyk, miruna i liczne odmiany owoców morza.

Kalendarium najważniejszych wydarzeń w historii firmy Abramczyk 1989-2003

LATA 1989-2003

1989. Początki działalności

1989
Początki biznesu, ATO Express – import towarów spożywczych z zachodniej Europy.

1994. Powstanie firmy ABRAMCZYK

1994 powstanie ABRAMCZYK, import karpia z Litwy.

1995. Zakupy Mintaja z Rosji

1995 Władywostok – zakup tuszy mintaja – pierwsze zakupy pociągiem, kolejne statkami.

1996. Otwarcie pierwszego zakładu

1996 Otwarcie pierwszego zakładu filetowania tuszy z Mintaja.

1997. Pierwsza hala produkcyjna

1997 Hala produkcyjna; pierwszy zespół kadry zarządzającej (księgowość, sprzedaż, kadry, właściciele); pierwsza konfekcja ABRAMCZYK

1999.  Udział w targach w Brukseli

1999 Pierwszy udział w targach SEAFOOD EXPO GLOBAL w Brukseli

2001. Import Sandacza z Kazachstanu

2001 Import Sandacza z Kazachstanu.

2003. Rozpoczęcie współpracy z partnerami z Chin

2003 Rozpoczęcie współpracy z partnerami z Kazachstanu.

LATA 2015-2021

2015. Uzyskanie certyfikatów MSC i ASC

2015. Dzięki tym certyfikatom wspieramy bardziej ekologiczną gospodarkę i dbamy o środowisko

2016. Otwarcie zakładu przetwórstwa ryby świeżej

2016. W zakładzie Południe powstają nasze produkty schłodzone

2017. Zmiana na stanowisku prezesa firmy

2017. Przejęcie steru przez Czesława Abramczyka

2018. Oddanie do użytku nowoczesnego biurowca

2018. W 100. rocznicę odzyskania niepodległości oddaliśmy do użytku nowoczesny biurowiec

2019. Wypuszczenie innowacyjnego produktu na polski rynek

2019. Tacki tekturowe zabezpieczone folią SKIN to absolutnie innowacyjna forma pakowania pozwalająca zmniejszyć użycie plastiku o 73%

2020. Otwarcie linii produktów panierowanych

2020. Tutaj produkujemy nasze znakomite paluszki rybne i owoce morza w chrupiącej panierce

2020. Zostaliśmy sponsorem tytularnym Polonii Bydgoszcz

2020. Od sezonu 2020 oficjalna nazwa klubu to ABRAMCZYK POLONIA BYDGOSZCZ.

2020. COVID-19. Przekazanie służbie zdrowia respiratorów

2020. W czasie trwania pandemii przekazaliśmy medykom respirator najnowszej generacji Bellavista

LATA 2022-dziś

2022.Podpisy prezesów w Bydgoskiej Alei Autografów

2022. Dnia 28 października br. bracia Roman, Czesław, Ryszard i Stanisław Abramczyk zostali uhonorowani zaproszeniem do bydgoskiej „Alei Autografów”.

2022. Otwarcie zakładu przetwórstwa ryby świeżej

2016. W zakładzie Południe powstają nasze produkty schłodzone

2023.Aleksandra Kowalska Wiceprezesem

2023. Stoiska targowe poza Europą. Boston i Singapur

2023. Regularnie bierzemy udział w najwiekszych imprezach targowtch branży rybnej