ŚLIMACZKI Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 600 g świeżego szpinaku
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 7 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 150 g serka śmietankowego
DODATKOWO:
- 1 opakowanie łososia pacyficznego keta
- sól
- pieprz
- oliwa
- cytryna
- kilka gałązek koperku
- 2 opakowania ciasta francuskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut (ok. 5 minut). Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki.
2. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak oraz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy nadzienie przestygnie dodajemy do niego serek śmietankowy i delikatnie mieszamy.
3. Łososia płuczemy, nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą i cytryną. Odstawiamy na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na łososia kładziemy gałązki koperku oraz plasterki cytryny i pieczemy przez 15 minut. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i nakładamy połowę przygotowanego nadzienia.
4. Na nadzienie układamy kawałki upieczonego łososia (połowę porcji) i ciasno zwijamy jak roladę (zaczynamy od dłuższego boku).
5. Roladę kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. To samo robimy z drugim arkuszem ciasta. Ślimaczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut aż ciasto się zarumieni.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)