GALARETA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI NA WYWAR:
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula opalona
- 1 litr wody
- 2 liście laurowe
- 3-4 lulki ziela angielskiego
- kilka gałązek koperku
- 1 opakowanie żelatyny w listkach
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól
- pieprz
- 1 Łosoś pacyficzny gorbuscha tusza
DODATKOWO:
- 1 białko kurzego jajka
- 1 łyżeczka octu
- brokuł kilka różyczek (ok. ½ sztuki)
- 5-6 oliwek
- kilka plasterków zielonego ogórka (ok. ½ sztuki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka. Zalewamy 1 litrem zimnej wody. Zagotowujemy i dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie oraz opaloną cebulę i gałązki koperku. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tusze łososia płuczemy, oczyszczamy i kroimy w tzw. dzwonka. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 5-8 minut. Ugotowaną rybę wyławiamy i odkładamy żeby przestygła. Wywar przecedzamy przez sito i odlewamy 500 ml – studzimy.
2. W międzyczasie blanszujemy 2 minuty brokuła – różyczki wkładamy do wrzątku. Następnie schładzany w naczyniu z zimną wodą.
3. Ugotowanego łososia obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
4. Do zimnego wywaru dodajemy ocet i roztrzepane białko jajka, doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Ponownie przecedzamy tym razem przez gęstą gazę. Listki żelatyny namaczamy przez 7 minut w zimnej wodzie . Następnie odsączamy i dodajemy do bulionu. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia.
5. Na dno miseczek wlewamy ok. 2 cm wywaru z żelatyną i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po tym czasie dodajemy plasterki oliwek, brokuła, łososia oraz plasterki ogórka. Zalewamy pozostałym bulionem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Galaretę podajemy z kawałkami cytryny.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)