RYBA PO GRECKU Z DODATKIEM ŚLIWKI SUSZONEJ
Ryba po grecku to potrawa, której nie powinno zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy. To potrawa składająca się z podsmażonych filetów rybnych i gęstego sosu warzywnego, którą zna już każdy. Firma Abramczyk prezentuje jednak przepis na rybę po grecku w trochę innym wydaniu! W naszej wersji znalazło się także miejsce dla suszonej śliwki, która dodaje całości wyjątkowej dymnej nuty. Poza tym nie brakuje tutaj świeżych warzyw i tradycyjnych polskich smaków. Ryba po grecku według naszego przepisu to idealne uzupełnienie wigilijnego stołu, jednak danie to świetnie smakuje także poza sezonem świątecznym.
SKŁADNIKI:
- 450 g filetów z morszczuka Abramczyk 5 marchewek
- 1 por
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 6 suszonych śliwek
- 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 łyżek oleju
- Natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy delikatnie z każdej strony, a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Rybę smażymy partiami, z każdej strony na złoty kolor. Podczas smażenia rybę dzielimy łopatką na mniejsze kawałki. Studzimy.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą lekko ponad ich stan. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
3. Cebulę obieramy i kroimy razem z białą częśćią pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną cebulę z porem przez 3 minuty.
4. Na patelnię przekładamy ugotowane warzywa, przecier pomidorowy, paprykę słodką, bazylię oraz pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy przez 2 minuty.
5. Rybę układamy na dnie szklanek, a na jej wierzchu przestudzone warzywa. Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Rybę po grecku według przepisu firmy Abramczyk możesz serwować także tradycyjnie, czyli na talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa. Danie najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)