MIRUNA PATAGOŃSKA W SOSIE ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
Miruna patagońska poławiana jest z najczystszych wód Atlantyku. Jej niezwykle delikatne mięso świetnie komponuje się z różnymi aromatycznymi sosami. Proponowana przez nas miruna smażona w śródziemnomorskim stylu z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości! Idealnie wpasuje się zarówno w menu zarówno codzienne, jak i to okolicznościowe. Miruna smażona to również lżejsza alternatywa dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Ryba ta jest bowiem znacznie chudsza, a co za tym idzie – nie obciąża ona żołądka. Nasza miruna smażona w gęstym, pomidorowym sosie jest wyjątkowo orzeźwiająca – a to wszystko dzięki dodatkowi kolendry i jej cytrusowemu aromatowi. Wszystkie smaki niczym klamra spina białe, wytrawne wino. Miruna smażona w sosie pomidorowym świetnie smakuje solo, jak i z dodatkiem ziemniaczków, ryżu lub ulubionej kaszy. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, w tym głęboko mrożonych filetów z oferty firmy Abramczyk. A więc zaczynajmy!
SKŁADNIKI
- Miruna patagońska 300 g
- Pomidory
- Oliwa 30g
- Masło 30 g
- Białe wino
- Śmietana słodka
- Koncentrat pomidorowy
- Listek laurowy
- Kolendra
- Rozmaryn
- Tymianek cytrynowy
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Na patelnię wlewamy troszeczkę oliwy, cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy
- Pomidory kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki
- Dodajemy do cebuli trochę pieprzu gruboziarnistego, listek laurowy i odrobinę przyprawy do ryb, troszeczkę tymianku cytrynowego i łyżeczkę masła. Całość mieszamy.
- Dodajemy odrobinę białego wina oraz koncentrat pomidorowy
- Dodajemy świeże, pokrojone pomidory i czosnek i gotujemy parę minut, dodając odrobine soli.
- Pora kroimy w krążki, kolendrę siekamy (możemy ją zastąpić natka pietruszki lub świeżej bazylii
- Podlewamy całość odrobiną wody, dodajemy pora i trochę słodkiej śmietany
- Dodajemy kolendrę i chwilę gotujemy, aby uzyskać sos o kremowej konsystencji
- Mirunę solimy i obtaczamy w mące, smażymy na oleju, do którego dodajemy kawałek cebulki, rozmaryn i tymianek dla aromatu
- Smażymy rybę najpierw skórą do dołu.
- Podajemy rybę na sosie z warzyw, dekorujemy listkami kolendry, starta skórka cytryny oraz odrobina startego parmezanu. Miruna smażona w sosie pomidorowym jest już gotowa!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)