FISH & CHIPS
Fish and chips to najpopularniejsze danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego, jak smażona w cieście ryba z dodatkiem chrupiących frytek. Fish and chips jest powszechnie serwowane w budkach, które można znaleźć niemal na każdej ulicy w Londynie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę wyjątkową potrawę w domu! Prezentujemy nasz przepis na fish and chips. Aż chce się powiedzieć: “so yummy”, prawda?
FISH AND CHIPS, CZYLI OBIAD PO BRYTYJSKU
Do fish and chips według naszego przepisu potrzebujemy mrożonego dorsza. Ciasto do smażenia natomiast powstaje z mąki pszennej, jajka i… zimnego piwa. Dodaje ono daniu wyjątkowej, charakterystycznej goryczy. Przełamuje ją sok z cytryny, którym kropimy rybę już po jej przyrządzeniu. Skoro jest już fish, to pora na chips – możesz użyć zarówno kupnych, jak i tych przygotowanych samodzielnie. Wolisz frytki z batatów? W tej potrawie sprawdzą się równie świetnie, co te ziemniaczane. Fish and chips możesz zaserwować z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj barbecue, śmietanowy lub tradycyjny keczup.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego dorsza marki ABRAMCZYK
- 1 jajko
- Pół szklanki zimnego piwa
- 1 szklanka mąki pszennej
- Cytrynka
- 1 opakowanie mrożonych frytek
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Dorsza rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Jeśli lubicie małe kawałki ryby możecie pociąć filety na mniejsze kawałeczki.
- Mąkę (3/4 szklanki), piwo i jajko mieszamy ze sobą, aż powstanie gęste ciasto – należy je przyprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w pozostałej mące.
- Następnie zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania pięknego złotego koloru.
- Frytki przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli zależy nam na wersji bardziej light proponujemy upiec je w piekarniku.
- Usmażoną rybę podajemy z frytkami skropioną delikatnie sokiem z cytryny
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)