FISH & CHIPS

Fish and chips to najpopularniejsze danie kuchni brytyjskiej. Jest to nic innego, jak smażona w cieście ryba z dodatkiem chrupiących frytek. Fish and chips jest powszechnie serwowane w budkach, które można znaleźć niemal na każdej ulicy w Londynie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tę wyjątkową potrawę w domu! Prezentujemy nasz przepis na fish and chips. Aż chce się powiedzieć: “so yummy”, prawda?

FISH AND CHIPS, CZYLI OBIAD PO BRYTYJSKU

Do fish and chips według naszego przepisu potrzebujemy mrożonego dorsza. Ciasto do smażenia natomiast powstaje z mąki pszennej, jajka i… zimnego piwa. Dodaje ono daniu wyjątkowej, charakterystycznej goryczy. Przełamuje ją sok z cytryny, którym kropimy rybę już po jej przyrządzeniu. Skoro jest już fish, to pora na chips – możesz użyć zarówno kupnych, jak i tych przygotowanych samodzielnie. Wolisz frytki z batatów? W tej potrawie sprawdzą się równie świetnie, co te ziemniaczane. Fish and chips możesz zaserwować z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj barbecue, śmietanowy lub tradycyjny keczup.

5/5

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonego dorsza marki ABRAMCZYK
  • 1 jajko
  • Pół szklanki zimnego piwa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Cytrynka
  • 1 opakowanie mrożonych frytek
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Dorsza rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Jeśli lubicie małe kawałki ryby możecie pociąć filety na mniejsze kawałeczki.
  3. Mąkę (3/4 szklanki), piwo i jajko mieszamy ze sobą, aż powstanie gęste ciasto – należy je przyprawić solą i pieprzem.
  4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni
  5. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w pozostałej mące.
  6. Następnie zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania pięknego złotego koloru.
  7. Frytki przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli zależy nam na wersji bardziej light proponujemy upiec je w piekarniku.
  8. Usmażoną rybę podajemy z frytkami skropioną delikatnie sokiem z cytryny

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)