POLĘDWICZKI Z MINTAJA W SOSIE RABARBAROWYM
5/5
SKŁADNIKI
- 3 opakowania polędwiczek mintaja marki Abramczyk
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- folia aluminiowa
- 1-2 limonki pokrojone w plasterki
- masło
SOS
- 450 g rabarbaru
- 5 łyżek jagód
- 400 ml białego wina
- Cukier brązowy
- Sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Polędwicę rozmrażamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Polędwiczki układamy na podwójnie złożonej folii aluminiowej i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Na każdej polędwicy kładziemy 2-3 plasterki czosnku, plaster masła i plasterek limonki.
- Zamykamy folię, aby powstały kieszonki.
- Grillujemy na rozgrzanym grillu ok. 20 minut.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Pokrojony rabarbar wrzucamy do garneczka i zalewamy winem.
- Dodajemy jagody.
- Gotujemy przez 10 minut i odstawiamy na chwilę.
- Lekko przestudzony wywar miksujem na gładki sos.
- Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
- Podgrzewamy cały czas mieszając.
- Polędwiczki serwujemy z sosem i ulubionymi dodatkami: kiełkami, szczypiorkiem i warzywami.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)