DIETA ICHTIWEGETARIAŃSKA – POMYSŁY NA UROZMAICENIE JADŁOSPISU
Coraz większą popularnością cieszą się różne diety jarskie lub semi-jarskie. Jedną z nich jest ichtiwegetarianizm – wyklucza ona całkowicie spożywanie mięsa czerwonego i białego. Dieta ta natomiast obfituje… w ryby! Są one pełne różnych wartości odżywczych, a także wyjątkowych, morskich aromatów. Co jednak, gdy ryby… zwyczajnie się przejadają? W dzisiejszym wpisie podpowiemy, jak można wzbogacić ichtiwegetariański jadłospis o nowe, ciekawe dania z owoców morza.
DLACZEGO WARTO ZOSTAĆ ICHTIWEGETARIANINEM?
Dieta ichtiwegetariańska – nazywana również pescowegetariańską – bywa często bagatelizowana w społeczeństwie. Warto jednak pamiętać o tym, że jadłospis ichtiwegetariański nie składa się jedynie z ryb! Jest to jedyny rodzaj mięsa, który osoby na tej diecie uwzględniają w swoim menu. Poza tym ichtiwegetarianie sięgają często po owoce, warzywa, strączki, orzechy, kiełki i inne roślinne pyszności.
Ogromną zaletą ichtiwegetarianizmu jest ilość białka i kwasów Omega 3, która znajduje się w owocach morza. Wspierają one prawidłową pracę serca oraz pomagają w utrzymaniu
prawidłowego cholesterolu. Dodatkowo owoce morza są też niskokaloryczne. Dla przykładu, w 100g łososia znajduje się 190kcal, podczas gdy w tej samej ilości wieprzowiny – już ok. 250- 260kcal. Jeśli komuś zależy na utrzymaniu zdrowej wagi lub zrzuceniu kilku kilogramów, zdecydowanie warto pomyśleć o diecie ichtiwegetariańskiej.
KIEDY KOŃCZĄ SIĘ POMYSŁY NA DANIA Z OWOCÓW MORZA…
Pasta do kanapek, ryba z patelni, sushi – zazwyczaj to jedyne produkty, które można znaleźć w jadłospisach wielu ichtiwegetarian. Osoby decydujące się na dietę rybną często nie mają pomysłów na to, jak przyrządzić pyszne dania z owoców morza w domu. Jak się jednak okazuje, nie musi to wcale być takie trudne! Wystarczy sięgnąć po składniki wysokiej jakości, aby posiłki były nie tylko pyszne, ale też proste do przygotowania.
Śniadanie wcale nie musi ograniczać się do kolejnej owsianki owocowej lub kanapek z pastą rybną. Świetnym pomysłem na lekki, a przy tym sycący posiłek są sałatki. Są one bogatym źródłem błonnika, a także witamin i minerałów. Każdy ichtiwegetarianin powinien znać przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem. Ryba ta jest cennym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest więc bardzo sycąca, a przy tym niskokaloryczna. Wystarczy pokroić steki z tuńczyka w drobną kostkę, obtoczyć w mące z przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowaną rybę można połączyć z rukolą, roszponką lub tradycyjną sałatą lodową. Prostą sałatkę z tuńczykiem można dopełnić ulubionymi warzywami – np. pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i oliwkami. Całość dla smaku można polać octem balsamicznym. Takie śniadanie doda każdemu energii na cały dzień!
Obiad w diecie ichtiwegetariańskiej nie musi również sprowadzać się do panierowanej ryby, podanej z ziemniakami i surówką. Świetnymi daniami z owoców morza są różnego rodzaju makarony. Nie zajmują one dużo czasu nawet kulinarnemu amatorowi – podczas gdy pasta gotuje się w wodzie, można przygotować inne składniki do skompletowania dania. Niezwykle pysznym i aromatycznym daniem jest makaron z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym. Te pyszne skorupiaki często są już sprzedawane zarówno bez pancerzyków, jak i przewodów pokarmowych. Wystarczy jedynie je rozmrozić, aby móc wrzucić je na patelnię. Wcześniej jednak należy rozpuścić na niej masło z oliwą i podsmażyć kilka posiekanych ząbków czosnku. Gdy powstanie sos, wystarczy umieścić na patelni krewetki. Po ok. 2 minutach można przewrócić je na drugą stronę. Makaron z krewetkami w sosie maślano-czosnkowym gotowy! Świetnym pomysłem będzie podanie go ze świeżą natką pietruszki.
A co z zupami? Wielu ichtiwegetarian je różnego rodzaju kremy warzywne. Tymczasem przygotowanie własnej zupy rybnej jest prostsze, niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy ugotować swój własny bulion warzywny, a potem wrzucić do niego wybraną rybę. Do zupy rybnej świetnie pasuje dorsz, łosoś lub mintaj. Można wykorzystać całą rybę, chociaż prawdziwa kwintesencja tej potrawy tkwi w oszczędności. Zupę rybną można więc przygotować z filetów różnych gatunków. Po 30 minutach wystarczy je wyjąć, wkruszyć do garnka, wlać zasmażkę i zabielić śmietaną. Pyszna zupa rybna gotowa!