Australis na parze w białym sosie z szalotek na białym winie

5/5 - (ilość głosów: 1)

Składniki główne:

  • 800g filetów z Australisa
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 60 ml oleju
  • 50 g masła
  • 1 cytryna
  • 4 gałazki koperku
  • 2 gałązki tymianku

Składniki na sos z szalotek

  • 240 g cebuli szalotki
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • 120 g wywaru z kurczaka
  • 50 g kopru włoskiego
  • 10 g miodu
  • Sól i pieprz

Składniki dodatku:

  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 6 gałązek bazylii
  • 6 pieczarek
  • 20 ml oliwy

Sposób przygotowania


  • 1. Z Australista zdejmij skórę i podziel na kawałki. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

  • 2. Rybę wraz z gałązkami koperku i tymianku rozłóż na pergaminie. Delikatnie zawiń.

  • 3. Zawiniętego w pergamin Australisa gotuj na parze pod przykryciem przez około 6 minut.

  • 4. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę. Powoli dodawaj mleko stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Sposób przygotowania


  • 5. Pokrojoną w krążki szalotkę smaż kilka minut. Następnie dodaj cienko pokrojony koper włoski oraz miód.

  • 6. Smaż całość kilka minut, a następnie dolej wino i 5 minut potem wywar z kurczaka. Gotuj aż zmiękną warzywa. Całość dodaj do białego sosu i dopraw.

  • 7. Pieczarki i pomidory przekrój na pół i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Bazylię drobno posiekaj.

  • 8. Smażące się pomidory i pieczarki dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na talerzu rozłóż rybę, nałóż sos i danie udekoruj warzywami z bazylią.

Share This