Białe krewetki duszone w białym winie z limonkowo-miętowym twistem

Białe krewetki to świetny wybór na początek przygody z owocami morza. Są one znacznie mniejsze, dzięki zdecydowanie łatwiej się je obrabia. Jak jednak przyrządzić krewetki białe, aby zachwyciły swoim smakiem nawet największego sceptyka skorupiaków? Przede wszystkim warto postawić na delikatny, lecz aromatyczny sos, który podkreśli jędrność mięsa. Krewetki białe według przepisu od firmy Abramczyk duszone są w białym winie z dodatkiem mięty, chili, czosnku i skórki z limonki. To wyjątkowe połączenie smakowe, które jest niezwykle orzeźwiające i świetnie komponuje się ze słodkawym smakiem skorupiaków. To szybkie i proste danie to idealny wybór na romantyczną kolację we dwójkę!

5/5 - (ilość głosów: 15)

Składniki:

  • 1 opakowanie Krewetek Białych 31-40 ABRAMCZYK 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 garść listków mięty
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki
  • skórka z 1 limonki
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania


  • 1. Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy obrany i posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli i skórkę z limonki. Podsmażamy na małym ogniu przez 3 min.

  • 2. Następnie na patelnię wrzucamy przelane letnią wodą krewetki. Podsmażamy je przez 2 min. z każdej strony.

  • 3. Do podsmażonych krewetek wlewamy białe wino. Całość dusimy przez ok. 5 min.

  • 4. Do krewetek wrzucamy listki mięty i wyciskamy sok z limonki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Krewetki według przepisu od firmy Abramczyk możesz serwować zarówno jako dodatek do makaronu, jak i samodzielne danie.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This