Białe krewetki duszone w białym winie z limonkowo-miętowym twistem

5/5 - (ilość głosów: 8)

Składniki:

  • 1 opakowanie Krewetek Białych 31-40 ABRAMCZYK 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 garść listków mięty
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki
  • skórka z 1 limonki
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania


  • 1. Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy obrany i posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli i skórkę z limonki. Podsmażamy na małym ogniu przez 3 min.

  • 2. Następnie na patelnię wrzucamy przelane letnią wodą krewetki. Podsmażamy je przez 2 min. z każdej strony.

  • 3. Do podsmażonych krewetek wlewamy białe wino. Całość dusimy przez ok. 5 min.

  • 4. Do krewetek wrzucamy listki mięty i wyciskamy sok z limonki. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This