1. Polędwice z dorsza rozmrażamy. Do miski przekładamy mąkę gryczaną, pokruszone świeże drożdże, jajko, cukier, sól i wodę. Zawartość miski mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1h w ciepłe miejsce.
2. Polędwice z dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je sosem chili i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
3. Wyrośnięte ciasto mieszamy i ewentualnie dolewamy do niego wodę gdyby za bardzo zgęstniało. Patelnię naleśnikową rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu. Łyżką nakładamy masę formując placuszki. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, na małym ogniu.
4. Upieczonego dorsza dzielimy na mniejsze kawałki. Na usmażone bliny przekładamy upieczonego dorsza. Całość polewamy drobiną słodkiego sosu chili i posypujemy szczypiorem oraz pokrojoną papryczką chili.
Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie