Cukinia faszerowana dorszem

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 2 opakowania filetów z dorsza czarnego marki ABRAMCZYK
  • 6 okrągłych cukinii
  • 2 serki typu Mozzarella pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • Kilka posiekanych suszonych pomidorków
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Zioła prowansalskie, kurkuma, sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie

  1. Dorsza rozmrażamy, płuczemy , osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Kroimy na kawałeczki.
  3. Gotujemy ryż wg standardowej instrukcji.
  4. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę.
  5. Następnie dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy kurkumą.
  6. Gdy ryż się zabarwi dodajemy rybę, pomidorki, masło, czosnek, śmietanę i sok z limonki.
  7. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami.
  8. Całość przesmażamy przez ok. 4 -5 minut, a następnie odstawiamy by wystygło.
  9. Cukinie myjemy i odcinamy wierzchołki
  10. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek i puste cukinie wypełniamy wysmażonym farszem i serkiem mozarella i koperkiem.
  11. Cukinie ustawiamy w naczyniu do pieczenia i przykrywamy odciętymi wierzchołkami.
  12. Pieczemy w temperaturze 180° przez około 30-40 minut

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This