Dorsz to jedna z najchętniej kupowanych ryb. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu mięsu, dużej dostępności i imponującym wartościom odżywczym. Sposobów na przyrządzenie dorsza atlantyckiego jest wiele, a przepisy często czerpią inspirację z kuchni z całego świata. Często jednak brakuje czasu na szukanie egzotycznych składników i skomplikowane metody obróbki termicznej. Czy to oznacza, że szybko przyrządzony pieczony dorsz z piekarnika musi być nudny? Oczywiście, że nie! Prezentujemy nasz przepis na filet z dorsza w chrupiącej panierce, dzięki któremu stworzysz pyszny obiad w niecałą godzinę.
Nasz dorsz w panierce zawdzięcza swoją chrupkość ziarnom amarantusa. Jest to świetny zamiennik dla wysokokalorycznej bułki tartej. Dorsz atlantycki z piekarnika według naszego przepisu jest subtelnie pikantny dzięki dodatkowi gruboziarnistej musztardy, świetnie komponującej się z delikatnym mięsem ryby. Z kolei listek bazylii położony na każdym z filetów doda im wyjątkowej świeżości, charakterystycznej dla kuchni śródziemnomorskiej. Filet z dorsza ze skórą według przepisu od Abramczyk może być serwowany solo lub z dodatkami, np. kaszą, ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Szukasz więcej pomysłów na mrożoną rybę z piekarnika? Znajdziesz je na naszej stronie internetowej!
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)