Dorsz w sosie musztardowym

Jeśli spróbowałeś, oceń przepis

Składniki

  • 500 g filetów z Dorsza atlantyckiego bez skóry
  • kurkuma
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • mąka
  • 1 łyżka tartego sera Grana Padano
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

SOS MUSZTARDOWY

  • 4 łyżki musztardy
  • mała kostka masła czosnkowego
  • 1/2 litra bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 żółtka
  • szklanka śmietany
  • szczypiorek
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem, mąką z domieszką kurkumy.
  3. Drugą cytrynę pokrój w plasterki.
  4. Przełóż na patelnię, dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.
  5. Włóż filety z ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru.
  6. Odwróć rybę na drugą stronę i podsmażaj kolejne kilka minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.
  7. Rybę podawaj na sosie musztardowym opruszoną listkami bazylii i serem

PRZYGOTOWANIE SOSU

  1. Do roztopionego masła dodaj mąkę i bulion i porządnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia
  2. Żółtka połącz ze śmietaną i dodaj do całości
  3. Na koniec dodaj musztardę, a następnie dopraw solą i pieprzem

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This