Dziki Pacyficzny Łosoś z cytrynowym rigatoni z ziołami

Kuchnia śródziemnomorska słynie ze swojego minimalizmu. Nie chodzi w niej o ilość, lecz o jakość używanych składników. Dziki łosoś pacyficzny z przepisu od firmy Abramczyk to zatem idealna propozycja dla miłośników potraw włoskich. Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników!

Łosoś pacyficzny – przepis prosto z Włoch

Dziki łosoś pacyficzny z naszego przepisu serwowany jest z cytrynowym rigatoni z dodatkiem kluczowych w kuchni śródziemnomorskiej ziół. Mowa tutaj oczywiście o bazylii, oregano i natce pietruszki. Warto sięgnąć po świeże zioła, które podkreślą wyjątkowy aromat łososia pacyficznego mrożonego od razu po złowieniu. Kluczowy jest tutaj także wybór odpowiedniego makaronu. Nie bez powodu zdecydowaliśmy się na rigatoni – grubszy odpowiednik powszechnie znanego penne. Makaron ten posiada charakterystyczne prążki, co umożliwia dokładne pokrycie go sosem. Ten natomiast bazuje na soku i skórce z cytryny, kremowej śmietance oraz parmezanie. Dziki łosoś pacyficzny według naszego przepisu to pomysł na szybki, pożywny, a przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje również z chrupiącym chlebkiem pita!

4.7/5 - (ilość głosów: 3)

Składniki

  • Dziki łosoś Pacyficzny marki ABRAMCZYK
  • 70 gram makaronu rigatoni
  • 3 łyżki oliwy – Sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka masła – 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanych ziół: bazylia, natka, oregano, koperek
  • 20 g parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
  2. Łososia wyjmujemy z lodówki (przynajmniej pół godz. przed przyrządzeniem)
  3. Doprawiamy solą oraz pieprzem
  4. Smażymy starannie z obu stron – ok. 5 min. Od strony skóry i ok. 3 min. Od strony mięsa.
  5. Aby ryba zachowała swój naturalny kształt i aby skóra została równomiernie przypieczona i stała się chrupiąca, dociskamy ją nieznacznie do patelni.
  6. Na oddzielną patelnię wlewamy oliwę oraz śmietanę i dodajemy makaron.
  7. Podgrzewamy na średnim ogniu, dokładając skórkę ora sok z cytryny i masło.
  8. Dodajemy makaron i redukujemy przez ok. 1 min.
  9. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

Share This